Vilde tider på investeringsmarkederne

7 jul, 2022
af Jesper Dall, partner i Miranova | 1 Kommentarer
Print

Selv om vi alle funderer over, hvad fremtiden mon vil bringe, vil jeg denne gang træde et skridt tilbage og se på, hvor usædvanlige de seneste par år har været med investeringsbriller på. Spænd sikkerhedsbæltet!

Aktier styrtdykkede 30% på få uger i foråret 2020. Det vil tage mange år at vinde hjem igen, tænkte mange. Men nej, det tabte var kommet retur inden året var omme. Og det fortsatte med yderligere 25% i 2021 for så at smide mere end 10% i første halvår af 2022. Resultatet over perioden? Godt 15%, altså omtrent som man gennemsnitlig opnår på 2-3 år som aktieinvestor. Nu ved vi alle, hvad eksperterne mener, når de siger at ”markedet er volatilt”.

Kryptovaluta tegnede til at være løsningen på alverdens udfordringer, selv om ingen kunne forstå eller forklare, hvad det egentlig er. Kursen på bitcoin er nede med 70% siden toppen i november, mens flere andre krypto-varianter er tæt på værdiløse. Det dufter lidt af hollandske tulipanløg.

Prisen på råvarer er banket i vejret, og energiforsyning er noget man bekymrer sig om. Men kan du huske i april 2020, da olieprisen nogle dage var negativ? Alle taler om inflation som var det den sorte død. I skrivende stund er kerneinflationen (inflation renset for energi- og fødevarepriser) opgjort til 3,7% p.a.

Bedst som vi havde vænnet os til at låne gratis og knurre af negative renter på indlån, fik vi set hvor hurtigt renten kan stige og hvor ondt det gør på obligationer med lang levetid – de er faldet med 15% på få måneder. De korte af slagsen har også fået klø på 5-6%. Men de negative indlånsrenter har bankerne pudsigt nok svært ved at fjerne.

Alle vidste og enhver kunne se, at tech-aktier er det eneste saliggørende. Guruen Cathie Woods og hendes ARK-ETF, der investerer i alt der smager af innovation og smarte teknologier, nettede mere end 100% i afkast i 2020 og hentede flere hundrede milliarder kroner ind i sin ARK-fond i kølvandet på det herostratiske afkast. Vores egen Mads Christiansen blev verdensberømt blandt Millionærklubbens lyttere efter et endnu mere uhyrligt post-corona afkast, og strategien blev i maj sidste år tilgængelig via NewDeal Invest for almindelige investorer. Både ARK og NewDeal har de seneste otte måneder set 65% af værdierne fordufte.

Alle har lært hvad FOMO betyder – Fear Of Missing Out: Altså frygten for ikke at være med, når musikken spiller. Tænk på Lars Tvede, der vistnok forudså pandemien og satsede på faldende aktiekurser (bingo!). Ikke længe efter blev hans Atlas Macro hedgefond søsat, hvor formuende privatinvestorer kunne være med og tjene både på op- og nedture på finansmarkederne, og vupti var der skrabet et par milliarder sammen. Jeg har stor respekt for Lars og hans inspirerende bøger. Men fonden er nede med 36% de seneste 12 måneder.

Investering for lånte penge (gearing) ser tillokkende ud i medvind. I modvind er det knap så sjovt. FOMO og grådighed om igen.

Millioner af nye investorer så dagens lys i 2020 med ekstra hjemmetid og penge på kontoen. I de 12 måneder efter bunden i corona-marts blev der sat en ny rekord: Hele 19 ud af 20 aktier steg i kurs, og mange af dem flere hundrede procent. Det kunne ikke gå galt.

Men alt er cyklisk i markederne. Intet virker hver gang og hele tiden. Særligt ikke efter abnorme stigninger.

Warren Buffetts læremester, Benjamin Graham, sagde at den største fare for investorer er ”at tillægge sig spekulative investeringsvaner uden at man opdager det”. Det har mange erfaret på den hårde måde på det seneste. Nu sidder investorer med kontanter på lommen igen på hænderne og venter på klokken, der aldrig ringer; klokken der fortæller når pilen igen peger opad på aktiekurserne.

Winston Churchill sagde en gang: “Democracy is the worst form of government – except for all the others that have been tried”.

Præcis det samme kan vi sige om en investeringsplan, hvor man er fuldt investeret gennem tykt og tyndt.

 

God sommer!

1 Kommentarer

  1. Hej Jesper.
    Endnu engang mange tak for dine kloge betragtninger, det er betrykkende at vide at jeg som er langt oppe i årene har betrådt den midtsøgene vej, og ikke hoppet ud på det dybe vand :-) Kun en/ti to gange på 35. år.
    Har dog holdt skinnet på næsen.
    Men det er meget givtigt at læse dine klummer.
    Hilsen: Niels

Læg en kommentar

Læs flere artikler

Skal jeg investere nu eller senere?
Har vi set bunden på aktiernes deroute i denne omgang? Bør jeg ændre min portefølje? Skal renterne ned igen? Har inflationen toppet? Spørgsmålene runger lidt højere, når den økonomiske forvirring for tiden er ekstra stor.…
Læs hele artiklen
Fup og fakta i investeringsbranchen
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (A) må for tiden lægge ryg til en solid gang kritik, efter at finansbranchen er blevet pålagt en særskat i forbindelse med finansieringen af den såkaldte Arne-pension. Senest er ministeren blevet grillet…
Læs hele artiklen
Derfor er jeg optimist
Efter en dejlig ferie kan jeg se, at nyhedsbilledet er nogenlunde det samme som i juni. Økonomer taler fortsat om, at en recession (samfundsøkonomien skrumper) er på vej, og aktiekurserne derfor skal ned. Om prognoserne…
Læs hele artiklen
Sidebar
Download E-BOG