Download E-BOG

Tre vigtige investeringsfejl

9 feb, 2024
af Jesper Dall, partner i Miranova | 6 Kommentarer
Print

Tre typer investeringsfejl

Kritikken hagler ned over danskernes pengetank, ATP, i disse dage. Efter et katastrofalt 2022 med tab på 65 mia kroner er det en ringe trøst, at 2023 gav beskedne 6 mia i afkast, når markederne havde et godt comeback. ATP’s investeringsmodel er yderst kompliceret med høj gearing og hele pivtøjet, så jeg kan ikke forklare udviklingen. Men sikkert er det, at ATP har skudt fuldstændig ved siden af skiven de seneste år.

Som investorer oplever vi alle situationer, hvor resultaterne overrasker. Nogle gange skulle man have tænkt sig mere om – som min kammerat, der brillerede ved at have en stor del af opsparingen i aktier i Roskilde Bank og Amagerbanken, da de krakkede.

Men oftest er det vanskeligt at sætte fingeren på, om udviklingen er rimelig, eller om noget bør fikses. Mon ikke de klør sig grundigt i nakken på ATP’s hovedkontor i Hillerød, selv om direktøren maner til besindighed og synes, at afkastet er ”acceptabelt”? Det vil jeg tro.

Når man vurderer sine investeringer, er det nyttigt at holde sig tre typer af fejl for øje. Det gælder henholdsvis investeringsfilosofi, implementering og tolkning af resultater.

Investeringsfilosofi

En hyppig årsag til skuffelser hos investorer hviler på urealistiske forventninger til, hvordan man opnår et godt afkast over en årrække.

Eksempel: Lad os sige, at du jævnligt rokerer rundt på porteføljen alt efter verdenssituationen. Efter drøje kurshug i 2022 var du forsigtig i 2023, verden syntes meget usikker (for 25. år i træk…), og du gik desværre glip af de pæne aktiestigninger. Hvad gør du?

Langt hovedparten af denne type taktiske investorer vil spørge sig selv, hvad de mon overså. Sad jeg med utilstrækkelig information? Skulle jeg have kigget dybere i tallene? Alt for sjældent spørges der: Er markeder forudsigelige på den korte bane, så jeg kan tjene penge på at shoppe ind og ud af dem?

Hvis svaret er nej – hvilket stort set alle er enige om, medmindre de bliver betalt kassen for at mene noget andet – er filosofien om en kortsigtet tilgang til de finansielle markeder en meget bekostelig affære, uanset om du måler i tid eller penge.

Det er ingen let sag at ændre investeringsfilosofi. Men fundamentet skal være i orden, ellers kører man med bremsen trukket.

Udfordringer med at få det gjort

Med faktabaserede forventninger til verden er man godt på vej som investor. Men der er stadig langt til mål. Når det skal udføres i praksis, kan kæden let hoppe af.

Lad os sige, at jeg ønsker at tabe mig 5 kg inden sommerferien. Det forekommer opnåeligt på papiret. Men hvis jeg ikke har en ide om, hvordan jeg ændrer mine mad- eller motionsvaner, kommer jeg aldrig i mål. Hvis et besøg i motionscentret føles som at bestige Mt. Everest, er vi lige vidt.

Vi er forskellige, og det skal vi være bevidste om. Hvis ikke vi tager vores egen adfærd med i regnestykket, så begår vi en fejl. Det går ikke, hvis du har det med dine langsigtede investeringer, som jeg har det med chokolade inden for rækkevidde.

Investeringsfolk som mig kan hjælpe med en god plan og sørge for, at det bliver udført i praksis år efter år. Markedets luner ser jeg som en naturlig del af processen, de får mig ikke til at ryste på hånden. Men som vogter af chokolade i skabet er jeg komplet uegnet!

Man er nødt til at kende sine styrker og svagheder som investor.

Tolkning af resultater

Der genstår endnu en stor udfordring: At der oftest ikke er en klar sammenhæng mellem afkastet og kvaliteten af den lagte plan. Markeder kan være særdeles upædagogiske!

Følgende situationer er typiske og kan slå benene væk under selv den bedste investeringsplan:

(a) Uheldige perioder. Det er særlig udbredt i kaotiske systemer, men vi ser det overalt. Selv Mikkel Hansen brænder et straffekast i ny og næ. Man kan ikke lykkes hver gang.

(b) Sammenligning med noget helt andet end selve porteføljen. Eksempelvis hvis du sammenligner en global portefølje af aktier og obligationer med det danske C25-indeks, altså ganske få aktier.

(c) Risikospredningens bagside. Brede porteføljer skal tage højde for en meget bred vifte af udfald. Derfor vil der altid være elementer i porteføljen, som ligger i den tunge ende.

I alle tre tilfælde er der risiko for, at man smider porteføljen på porten, selv om der ikke er noget galt.

Opsummering

Det er vanskeligt at evaluere et uhyre komplekst system som de finansielle markeder, særlig når egen opsparing og følelser kobles til. Når det uventede indtræffer, skyldes det en fejl i mit setup? Eller er det mine forventninger og tænkning, som bør rettes til? De spørgsmål er helt afgørende for alle investorer.

Investeringsfilosofien skal være på plads. Man skal undgå at spænde ben for sig selv med pludselige indfald. Og ikke mindst skal man forstå, at finansielle markeder til tider synes at være skræddersyet til at skabe størst mulig forvirring på kortest mulig tid.

Det er ikke så let at investere, som man umiddelbart skulle tro. Bare se på ATP.

6 Kommentarer

  1. Tak for en ædruelig gennemgang af det, man godt ved, man bør vide og huske, men alligevel ofte risikerer at glemme og fortrænge :)
    Hilsen Trine

  2. “Bare se på ATP.”

    Det ville være morsomt, hvis det ikke var så tragisk.

    Og man kan sige det samme om mange pensionskasser. Hver gang sådan en skriver noget i stil med “Med (indsæt produktnavn her) er ansvaret for at vælge investeringerne og afkast i hænderne på vores eksperter. De udvælger, overvåger og tilpasser hele tiden investeringerne…” så bliver jeg bange, meget bange. Og jeg undrer mig også over, at Forbrugerombudsmanden tillader den slags anprisninger.

  3. Måske er det bare mig; men “høj gearing” er ikke ord jeg forventede at høre i beskrivelsen af ATP’s investeringsmodel… Burde den ikke være lidt mere konservativ (passiv), når man investerer på hele befolkningens vegne?

Læg en kommentar

Læs flere artikler

Kludetæppet 2014-2023
Min yndlingsfigur – afkast på de finansielle markeder de seneste ti år Nytårstraditionen tro opdaterer vi i Miranova de årlige afkast på ti markeder, der tilsammen udgør et bredt udsnit af den finansielle spilleplade. Markederne…
Læs hele artiklen
Den største risiko
Et godt investeringsår Efter en bragende afslutning på året kan vi bogføre det, som ingen forudsagde for tolv måneder siden: Glimrende afkast på både aktier og obligationer i 2023. Dødsdommene over balancerede porteføljer var mange…
Læs hele artiklen
December er tid til forudsigelser om næste år
Formueforvalteres forudsigelser i december – her er hvad de burde sige December er højtid for bankøkonomer og formueforvalteres bud på, hvordan det kommende år vil udvikle sig på finansmarkederne. Det er altid underholdende. Måske har…
Læs hele artiklen
Sidebar