De seneste måneders tid er de globale aktiekurser steget efter i oktober at have været tæt på årets bund. Jeg ved ikke, om du også har bemærket det, men efter kurserne er faldet, ser vi som regel en masse historier i medierne om, at der er yderligere kursfald på vej. Og når kurserne så stiger, stilner de mange historier med prognoser om kursfald af.
Sådan har det netop været den seneste halvanden måneds tid, hvor der er længere imellem de dystre fortællinger. Men er de store kursfald på 20-40 procent, vi har læst økonomer spå om i løbet af året, så afblæst i 2022? Tja, året er ikke slut. Og nogle økonomer og investorer holder fast i, at det kommer i 2023 i stedet. Ligesom der var uendeligt mange skriverier om et såkaldt ”dobbelt dyk” tilbage i 2020 efter det store hug i marts. Det andet dyk kom ikke i 2020. Ej heller i 2021.
Udviklingen i globale aktier de sidste tre år
Kilde: Nordnet
Nøgletal for virksomhedskonkurser, boliger på tvangsauktion, arbejdsløsheden, virksomhedernes profitter, bruttonationalproduktet osv. – ingen af tallene er fuldstændig forrykte. Og håndværkerne er stadig svære at få fat i. Kommer der en eller anden større eller mindre ulv overhovedet?
Det er ikke min hensigt at bagatellisere de udfordringer, vi står overfor eller lade som om, at problemerne er lige for alle. For nogen er ulven her nu, og den bider hårdt. Omvendt er det ærgerligt, når frygten tager over og påvirker vores investeringsbeslutninger negativt. Eller endnu værre, at vi beslutter noget omkring vores investeringer, men så får vi ikke gjort noget ved det.
Sådan reagerer vi med kontanter
Jeg tror, at de fleste er enige i, at de bedste afkastmuligheder opstår, EFTER kurserne er faldet, som min makker Jesper skrev om i slutningen af september, da aktierne igen var i nærheden af årets laveste kursniveau [1]. Men det er ikke ensbetydende med, at vi altid får udnyttet de muligheder og investeret kontanter, som vi egentlig gerne vil investere under de rette forhold. Følelsesmæssigt er det nemmere at investere, når der er ro på, dvs. efter kurserne er steget, og mediehistorierne med dystre meldinger om kommende kursfald er stilnet af.
Sådan reagerer vi med forbrug
Samtidig ser vi også, at flere har svært at bruge penge efter kursfald. Jeg synes personligt, at det er en skam ikke at bruge nogen af sine penge – særligt i den sidste del af livet – på gaver til dem vi holder af, ferier med dem vi holder af, et sommerhus eller hvad det nu må være for at forsøde tilværelsen. For det gør unægtelig lidt ondt at sælge ud, efter man har tabt ti procent fra en midlertidig top. Du har min fulde forståelse. Her er det fint at minde sig selv om, at man gennem livet har fået masser af afkast, og man kommer ikke altid til at sælge ud til forbrug på de mest gunstige kursniveauer.
Sådan reagerer vi med formueforvaltere
Vi er heller ikke så glade for at skifte formueforvaltere, når vi har tabt penge. ”Formuen skal liiiige op på den seneste kursrekord, før jeg gør det”. Her giver jeg ordet til Warren Buffett, hvis første lektion som teenager på væddeløbsbanen var, at man ikke behøver at vinde tabte penge tilbage på den hest, man tabte pengene på. Har man en aktiv investeringsaftale med høje omkostninger, hvor der spekuleres i kursændringer ved at skifte ud i aktier, obligationer og kontanter, er det fint at skifte hest. For eksempel til en veldokumenteret indeksstrategi hvor man spreder sine investeringer på tusinder af selskaber og holder omkostningerne lave og dermed øger sandsynligheden for fornuftige afkast.
Beslut OG eksekvér
Hvis du står i en situation, hvor du har kontanter, holder på pengene eller overvejer at udskifte investeringer er mine budskaber egentlig bare, at jeg godt ved det er svært, men:
- Investér kontanter, du først skal bruge om mange år, som du ønsker at investere men undlader det, fordi du forventer kursfald – det er så godt som umuligt at finde kursbunden. Obligationer er også en mulighed – i dag med højere afkast i udsigt end vi længe har været vant til.
- Giv nogle gaver, og se så for Sørensens at få brugt nogle penge og lev livet!
- Træk plasteret af og skift strategi så øger du sandsynligheden for succes.
Beslut, eksekvér! Ring gerne, vi står klar til at hjælpe.