Download E-BOG

Sig mig engang, kommer det store kursfald?

8 dec, 2022
af Rune Wagenitz Sørensen, partner i Miranova | 2 Kommentarer
Print

De seneste måneders tid er de globale aktiekurser steget efter i oktober at have været tæt på årets bund. Jeg ved ikke, om du også har bemærket det, men efter kurserne er faldet, ser vi som regel en masse historier i medierne om, at der er yderligere kursfald på vej. Og når kurserne så stiger, stilner de mange historier med prognoser om kursfald af.

Sådan har det netop været den seneste halvanden måneds tid, hvor der er længere imellem de dystre fortællinger. Men er de store kursfald på 20-40 procent, vi har læst økonomer spå om i løbet af året, så afblæst i 2022? Tja, året er ikke slut. Og nogle økonomer og investorer holder fast i, at det kommer i 2023 i stedet. Ligesom der var uendeligt mange skriverier om et såkaldt ”dobbelt dyk” tilbage i 2020 efter det store hug i marts. Det andet dyk kom ikke i 2020. Ej heller i 2021.

Udviklingen i globale aktier de sidste tre år

Kilde: Nordnet

Nøgletal for virksomhedskonkurser, boliger på tvangsauktion, arbejdsløsheden, virksomhedernes profitter, bruttonationalproduktet osv. – ingen af tallene er fuldstændig forrykte. Og håndværkerne er stadig svære at få fat i. Kommer der en eller anden større eller mindre ulv overhovedet?

Det er ikke min hensigt at bagatellisere de udfordringer, vi står overfor eller lade som om, at problemerne er lige for alle. For nogen er ulven her nu, og den bider hårdt. Omvendt er det ærgerligt, når frygten tager over og påvirker vores investeringsbeslutninger negativt. Eller endnu værre, at vi beslutter noget omkring vores investeringer, men så får vi ikke gjort noget ved det.

Sådan reagerer vi med kontanter

Jeg tror, at de fleste er enige i, at de bedste afkastmuligheder opstår, EFTER kurserne er faldet, som min makker Jesper skrev om i slutningen af september, da aktierne igen var i nærheden af årets laveste kursniveau. Men det er ikke ensbetydende med, at vi altid får udnyttet de muligheder og investeret kontanter, som vi egentlig gerne vil investere under de rette forhold. Følelsesmæssigt er det nemmere at investere, når der er ro på, dvs. efter kurserne er steget, og mediehistorierne med dystre meldinger om kommende kursfald er stilnet af.

Sådan reagerer vi med forbrug

Samtidig ser vi også, at flere har svært at bruge penge efter kursfald. Jeg synes personligt, at det er en skam ikke at bruge nogen af sine penge – særligt i den sidste del af livet – på gaver til dem vi holder af, ferier med dem vi holder af, et sommerhus eller hvad det nu må være for at forsøde tilværelsen. For det gør unægtelig lidt ondt at sælge ud, efter man har tabt ti procent fra en midlertidig top. Du har min fulde forståelse. Her er det fint at minde sig selv om, at man gennem livet har fået masser af afkast, og man kommer ikke altid til at sælge ud til forbrug på de mest gunstige kursniveauer.

Sådan reagerer vi med formueforvaltere

Vi er heller ikke så glade for at skifte formueforvaltere, når vi har tabt penge. ”Formuen skal liiiige op på den seneste kursrekord, før jeg gør det”. Her giver jeg ordet til Warren Buffett, hvis første lektion som teenager på væddeløbsbanen var, at man ikke behøver at vinde tabte penge tilbage på den hest, man tabte pengene på. Har man en aktiv investeringsaftale med høje omkostninger, hvor der spekuleres i kursændringer ved at skifte ud i aktier, obligationer og kontanter, er det fint at skifte hest. For eksempel til en veldokumenteret indeksstrategi hvor man spreder sine investeringer på tusinder af selskaber og holder omkostningerne lave og dermed øger sandsynligheden for fornuftige afkast.

Beslut OG eksekvér

Hvis du står i en situation, hvor du har kontanter, holder på pengene eller overvejer at udskifte investeringer er mine budskaber egentlig bare, at jeg godt ved det er svært, men:

 1. Investér kontanter, du først skal bruge om mange år, som du ønsker at investere men undlader det, fordi du forventer kursfald – det er så godt som umuligt at finde kursbunden. Obligationer er også en mulighed – i dag med højere afkast i udsigt end vi længe har været vant til.
 2. Giv nogle gaver, og se så for Sørensens at få brugt nogle penge og lev livet!
 3. Træk plasteret af og skift strategi så øger du sandsynligheden for succes.

Beslut, eksekvér! Ring gerne, vi står klar til at hjælpe.

 

 

2 Kommentarer

 1. Hej Rune.
  Tak for dit meget givtige indlæg.
  Det med at bruge penge har jeg aldrig været god til :-)
  Er af den gamle skole 49’er. Min gamle mester sagde altid: “Dem der ikke samler på øre får ingen kroner”! det har jeg næsten efterlevet hele livet.
  Du ved nogle samler på kuglepenne, andre på tændstikæsker.
  Jeg har altid samlet på penge. Så du kan nok se at det er sværest at begynde at bruge :-) Men du har nok alligevel RET.
  Den tese fra Warren Buffet er jo så sandt som altid fra hans mund.
  Ang. Forvaltere så er jeg i den aktive ende, og dyre, men de’ har gjort det godt, og er på 24/7 365 dage om året. Dem er jeg også bange for at skippe.
  Vil det ellers være klogt, hvis du tager Mirinova kasketten af for et øjeblik :-)
  Du kan se jeg er en 49’er så godt på vej til de’ 74.år
  Hilsen Niels.

  1. Hej Niels
   Tak for din kommentar.
   Hvis jeg tager kasketten af, så viser tal, at tidligere præstationer ikke kan bruges til at forudsige fremtidige præstationer. Så langt hen ad vejen er der stor sandsynlighed for, at man ender med at betale høje omkostninger for tilfældige afkast. Høje omkostninger for høje afkast er naturligvis fint, problemet er bare, at det er forbandet svært at identificere, hvem af de dyre forvaltere, der ender med at levere høje afkast.
   Vh Rune

Læg en kommentar

Læs flere artikler

Få dine kontanter i markedet
Hvad bør man gøre med sine kontanter? Ferske tal fra Nationalbanken viser, at private investorers opkøb af danske enkeltobligationer i år er højere end nogensinde før. Danskerne har opdaget, at der igen er fornuftige renter…
Læs hele artiklen
Når man løser det forkerte problem
Du har sikkert hørt om Sam Bankman-Fried, grundlæggeren af den kollapsede FTX kryptobørs. Han var på papiret blandt verdens 50 rigeste mennesker, ind til korthuset faldt sammen. Den kun 31-årige Sam er imidlertid også kendt…
Læs hele artiklen
Aktiemarkedet forklaret med fire grafer
Vi lægger hårdt ud med Jeremy Siegel’s berømte figur med historisk udvikling på forskellige afkastklasser i mere end 200 år: Den klare vinder er aktier (stocks). Obligationer (bonds og bills), guld og kontanter er ikke…
Læs hele artiklen
Sidebar