Download E-BOG

Nye tal til min yndlingsfigur

10 jan, 2023
af Jesper Dall, partner i Miranova | 2 Kommentarer
Print

Det er blevet en nytårstradition i Miranova, at vi opdaterer afkastene på ti områder af de finansielle markeder, der tilsammen udgør et bredt udsnit af, hvad du kan placere dine sparekroner i:

Bemærk farvekoderne som vi bruger til afkodning af ”kludetæppet af afkast” de seneste ti år:

Figuren viser de årlige afkast fra top til bund år for år. Tag kolonnen for 2022: Alle dele af aktie- og obligationsmarkederne tabte værdi, fra -4% på amerikanske small cap value selskaber til -22% på ejendomsaktier. Det blev et år, som vi meget gerne vil lægge bag os. Kun råvarer var i plus og endda et stort et af slagsen.

Hvis du vil undersøge hvordan en bestemt del af markedet har gjort det i perioden, så fokuser på afkastklassens farve og lad blikket glide fra kolonne til kolonne. For det utrænede øje er det lidt forvirrende, men en ting er klart: Markederne tumler rundt fra år til år på ranglisten.

Længst til højre ser du det årlige afkast over de seneste ti år. Også her er der markante forskelle fra nul til fjorten procent. I absolutte tal spænder det fra 2% på råvarer til 287% i afkast på amerikanske aktier siden 2013! Flere observationer:

Højt at flyve, dybt at falde. Topscoreren i 2021 (grøn, US ejendom) landede på jumbopladsen i 2022. Det kan være en meget trist oplevelse at jagte gårsdagens vindermarkeder. Hvordan kan en del af markedet svinge fra euforiske 51% blot for at dykke med 22% det følgende år? Har de fundamentale, økonomiske forhold og diskonterede cash flow modeller virkelig ændret sig så meget på ét år? Eller spiller den menneskelige x-faktor en uforudsigelig rolle, når vi prisfastsætter finansielle aktier på den korte bane? Jeg hælder mest til den sidste forklaring.

Inflationsbeskyttelse. Råvarer har været den eneste brugbare gardering i den seneste tid med galopperende inflation. De foregående otte år var råvarer dog en sand lidelsesrejse med fire bundplaceringer i kludetæppet. Og hvad med Bitcoin, der mange gange er blevet solgt som god afdækning af inflation? Det var blot håb og drømme: kursen blev halveret i 2022.

Ørkenvandring for obligationer. Efter tre årtier med faldende renter må obligationsejere sande, at strid modvind ikke kun er forbeholdt aktier. Den gode side af medaljen er, at renterne som ved et trylleslag er blevet mere interessante end vi har set i mange år.

Spredning er redning. Uanset hvilket år man ser på i kludetæppet, er der stor forskel på top og bund. Derfor er det sund fornuft at sprede sine investeringer. Der vil altid være elementer i din portefølje, som ser fjollede ud i perioder. Ellers har du ikke god risikospredning!

Intet virker altid og hele tiden, så forelsk dig ikke i fjorårets vindere: investorer i såkaldte vækst- eller techaktier, der blev rundbarberet i 2022, behøver ikke yderligere forklaring.

Hvis du alligevel føler trang til at vælge ”vindermarkedet” (rød, US aktier) så husk på, at netop amerikanske aktier gjorde det ringest i den forudgående periode.

Kludetæppet er godt at have ved hånden, når man får endnu en genial investerings-ide!

2 Kommentarer

 1. Mvirkelig godt arbejde, jeg har studeret David Swenssen og Yale Endowment. Netop deres asset allocation strategi lægger op til flere aktivklasser. Hvad tænker du om den model for private investorer fx gennem ETF’er?

  1. Hej Christian,

   En portefølje med flere forskellige aktivklasser implementeret vha. ETF’er med lave omkostninger kan jeg kun bifalde. Det er dog blot et godt startskud. Man er også nødt til at være tro mod den over tid, hvis man vil have den fulde værdi ud af den. Det er ofte det sværeste i praksis.

   God vind med investeringerne!

   /Jesper

Læg en kommentar

Læs flere artikler

Tre vigtige investeringsfejl
Tre typer investeringsfejl Kritikken hagler ned over danskernes pengetank, ATP, i disse dage. Efter et katastrofalt 2022 med tab på 65 mia kroner er det en ringe trøst, at 2023 gav beskedne 6 mia i…
Læs hele artiklen
Kludetæppet 2014-2023
Min yndlingsfigur – afkast på de finansielle markeder de seneste ti år Nytårstraditionen tro opdaterer vi i Miranova de årlige afkast på ti markeder, der tilsammen udgør et bredt udsnit af den finansielle spilleplade. Markederne…
Læs hele artiklen
Den største risiko
Et godt investeringsår Efter en bragende afslutning på året kan vi bogføre det, som ingen forudsagde for tolv måneder siden: Glimrende afkast på både aktier og obligationer i 2023. Dødsdommene over balancerede porteføljer var mange…
Læs hele artiklen
Sidebar