Bør man eje kinesiske aktier trods mørke udsigter for Kinas økonomi?
Kina – det mystiske og enorme land i øst. Et mulighedernes land, der i flere årtier havde tocifrede vækstrater, så Kina i dag står for 18 procent af den samlede verdensøkonomi (BNP). Er det her man skal investere sine sparepenge?
I mange år bragede kinesiske aktier frem, og alle kunne koble det til en enkel historie om stor vækst i Kina. Her ser du udviklingen på det kinesiske aktiemarked (MSCI China) siden år 1998:
Man skal have is i maven som investor i kinesiske aktier, hvor fald på 20 procent eller værre nærmest er reglen snarere end undtagelsen. Den stigende trend over perioden falder dog i øjnene. Men de seneste år har været grimme. Er der kun lidt hoste og dårlig ånde tilbage i den kinesiske drage?
I vores aktieporteføljer udgør Kina omtrent seks procent, så det er relevant at blive klogere på udsigterne for den del af puljen. Hvad kan vi forvente i de kommende år?
I den forbindelse faldt jeg over en interessant analyse fra Vanguard, der forvalter mere end 50.000 milliarder kroner i deres investeringsfonde (du læste rigtig!). Deres chef for asiatiske markeder, Qian Wang, udtaler følgende:
”Økonomien i Kina er under pres. Der blev ikke udløst samme forbrugsboom efter covid-19 som i USA. Politikere har i begrænset omfang stimuleret købelysten af frygt for en stigende gældsbyrde, ikke mindst som følge af overinvesteringer i ejendomsmarkedet.”
Wang fortsætter sin økonomiske analyse:
”Optimismen blandt kineserne er afdæmpet. De har traditionelt størstedelen af deres opsparing i fast ejendom, der er faldet markant i værdi de seneste par år. Så selv om renterne fortsat er lave i Kina, har kineserne ikke stort mod på at investere for tiden.”
”Traditionelt har Kina fokuseret på at støtte produktionsvirksomhederne snarere end forbrugerne. Det har medført rigelig kapacitet på udbudssiden, hvorfor inflation har været fraværende i en årrække. Genåbningen i år af den kinesiske økonomi med godt fyldte varelagre har haft en mærkbar dæmpende effekt på inflationen globalt, hvilket ofte overses. Den effekt forventer vi fortsætter i den kommende tid”.
Lav forbrugeroptimisme. Overkapacitet. Aftagende vækstrater. Lav investeringsgrad. Det lyder som om man bør holde sig langt væk fra det kinesiske marked.
Men nu bliver det for alvor interessant! Adspurgt om betydningen af den økonomiske analyse for investorer svarer Wang, der også er øverste chef for modellering af kapitalmarkeder i Vanguard, således:
”Vores analyser viser, at der ingen sammenhæng er mellem langsigtet økonomisk vækst og langsigtede aktieafkast. Man kan ikke oversætte makroøkonomiske forventninger til forventede afkast. For hvis alle forventer, at den kinesiske økonomi vokser langsommere i fremtiden, ja så er det allerede afspejlet i aktiekurserne.”
”Kinesiske aktier handler i dag til fundamentalt lave priser på grund af lavere økonomisk vækst, men også som følge af stor usikkerhed finansielt, politisk og ikke mindst geopolitisk.”
”Kurserne kan altid falde yderligere herfra. Men vores modeller peger alle på, at det forventede afkast på kinesiske aktier for de kommende ti år ligger på den høje side af 8 procent p.a.”
Der er masser af guldkorn i Wangs udsagn: økonomisk analyse og afkast på aktiemarkeder går ikke hånd i hånd; usikkerhed er i sidste ende hvad investorer bliver belønnet for at påtage sige; osv. En afkastprognose for Kina på 8+ procent skal ses i lyset af, at Vanguards prognose for det amerikanske aktiemarked ligger på mere beskedne 4-5 procent årligt. Og man kan argumentere for, at kinesiske aktier er relativt mindre risikable, fordi alskens dårligdomme og ulykker allerede er indregnet i kurserne i dag.
Skal man gå all-in på Kina? Nej, det er unødigt risikabelt at investere hele formuen i en lille del af aktiemarkedet.
Men kinesiske aktier har afgjort deres berettigelse som en del af en global aktieportefølje.
Hej Jesper.
Vil du gøre mig lidt klogere på de’ kinesiske aktier.
Man siger jo at Kina har verdens anden største økonomi.
Hvordan hænger det sammen med, at deres aktie børs er meget lille set i relation til
de andre store økonomiers børser ??
Er det ikke en svaghed for Kina at deres børser ikke matcher eks, Wal street ??
Bare for at få det på plads for en gammel mand der er bare lidt interesseret
God weekend Jesper.
M.v.h.: Niels.
Hej Niels,
Der er i den grad forskellig historie og kultur i USA hhv Kina hvad angår kapitalmarkeder, så forskellene er forståelige. Og virksomheder behøver ikke være børsnoterede for at fungere. At USA udgør 70% af den børsnoterede kapital kan ændre sig, for 20 år siden var det tal nærmere 40%.
/Jesper