Derfor er jeg optimist

5 aug, 2022
af Rune Wagenitz Sørensen, partner i Miranova | 4 Kommentarer
Print

Efter en dejlig ferie kan jeg se, at nyhedsbilledet er nogenlunde det samme som i juni. Økonomer taler fortsat om, at en recession (samfundsøkonomien skrumper) er på vej, og aktiekurserne derfor skal ned. Om prognoserne for langsigtede afkast er ændret, hvilket er det relevante for dig og mig, lader ikke til at have den store interesse. Mit gæt er, at eventuelle kursfald afløses af nye rekorder, og at det langsigtede forventede aktieafkast er uforandret!

Vi bestemmer selv, hvordan det bliver

Vi skaber selv recession eller vækst, kurshop eller kursfald. I 2020 lukkede vi underholdnings- og rejsebranchen, men da vi stadig ville underholdes, brugte vi pengene på nye elektronikprodukter og boligforbedringer. Aktiekurserne i forskellige brancher afspejlede netop det. Så åbnede vi underholdningsbranchen igen, men da var det svært at finde arbejdskraft nok til at indhente det forsømte, mens vi ikke rejste. Forandringerne vi påførte os selv har klart været med til at skabe de lange leveringstider og prisstigninger, vi har set på f.eks elektronik, biler, byggematerialer, energi og som nu har forgrenet sig bredt og er blevet forværret af krig.

Hvad angår det globale privatforbrug, tog det først en ordentlig puster i 2020. Vi kom hurtigt tilbage på sporet igen og forbruger løs som aldrig før. Figuren viser privatforbruget i OECD-landene. I andet kvartal i 2020 faldt forbruget 11 procent i forhold til kvartalet inden, men tog hurtigt elevatoren op igen til nye højder; en sand rutsjetur.

Indeks over privatforbrug i OECD-landene

Kilde: Miranovas beregninger af tal fra OECD

Renterne skal op, nej de skal ned

Renterne er steget pænt gennem 2021 og 2022. Men i juli faldt de en del tilbage. Figuren viser, hvordan det afspejles i kursen på en dansk realkreditobligation, der i maj var omkring kurs 80, og som så faldt til under kurs 69 i juni og nu nærmer sig kurs 80 igen. Der er smæk for skillingen på lange obligationer!

Kilde: 1% obligation fra Realkredit Danmark, udløb 2050, NasdaqOMX

Vi har åbenlyst svært ved at bestemme os for, hvad renteniveauet skal være. Og der er altid ”på-den-ene-side og på-den-anden-side” argumenter:

  • Renten steg for hurtigt, derfor skal den ned
  • Der er høj inflation, derfor skal den op
  • Der er recession på vej, derfor skal den ned
  • Centralbankerne har delvist stoppet deres køb af obligationer, derfor skal renten yderligere op

Figuren nedenfor viser, at den amerikanske centralbank har mere end fordoblet sin beholdning af obligationer (hovedsageligt stats- og realkreditobligationer som pt. udgør henholdsvis 5,7 og 2,7 billioner dollars – ca. 61.000 milliarder kroner) siden 2020:

Kilde: https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/bst_recenttrends.htm

Den Europæiske Centralbank har også været en flittig indkøber af obligationer, og den geninvesterer fortsat beløb fra obligationer, der udløber. I dag er det samlede nettokøb af obligationer omkring 39.000 milliarder kroner inklusive programmet, der har kørt gennem 2010’erne (som figuren viser) og pandemi-tiden.

Kilde: https://www.ecb.europa.eu/mopo/implement/app/html/index.en.html, PSPP er offentligt udstedte obligationer, ABSPP er realkredit, og CSPP er erhvervsobligationer

I hvilken grad det er indregnet i dagens renteniveau, at obligationerne bliver solgt eller beholdt i nær fremtid, er det meget vanskeligt at sige noget fornuftigt om. Alt imens konstaterer jeg, at højere renter er bedre for vores obligationsafkast. Som sagt: på den ene side, på den anden side…

Vi er dårlige til at forudsige – og måske er det ikke så skidt!

Da den amerikanske præsident Carter for flere årtier siden gik på tv og fortalte, at amerikanerne var ved at løbe tør for olie, tog han gruelig fejl. Lige nu er gas et problem. Nogle problemer er større, end vi tror, mens andre er mindre.

Jeg er grundlæggende optimist, fordi vi oftest overvurderer problemerne, når vi er i en tilstand præget af usikkerhed. Vi er ikke gode til at forudsige. Men vi mennesker er opfindsomme og løser problemer, i takt med at vi smider frygten på porten. Derfor har jeg de samme langsigtede afkastforventninger på finansmarkederne, også når der er dystre prognoser i pressen.

Ingen kan succesfuldt forudsige aktiekurser, renter, valutakurser, samfundsøkonomisk vækst osv. Vi prøver at sammenligne med tidligere perioder, men verden er en anden i dag. Måske undgår vi næste år den recession, økonomerne taler om, måske er vi på vej ind i en årrække med kursfald på finansmarkederne. Måske har vi set bunden, nu hvor aktierne er steget med næsten ti procent siden midten af juni.

Usikkerheden gør oftest, at man som investor holder tilbage – eksempelvis med at investere kontanter, som man egentlig gerne vil investere (bare ikke lige før kurserne falder, tak!). Her er det altid godt at spørge sig selv, om man vil investere, mens der er usikkerhed, og kurserne lige har fået et rap over nallerne, eller om man hellere vil investere, når tingene ser rolige ud, og kurserne netop er steget?

4 Kommentarer

  1. Vigtige betragtninger som bør huskes og gentages jævnligt så den daglige “støj” ikke forvirrer og fjerner fokus fra det lange sigt for os investorer.

Læg en kommentar

Læs flere artikler

Skal jeg investere nu eller senere?
Har vi set bunden på aktiernes deroute i denne omgang? Bør jeg ændre min portefølje? Skal renterne ned igen? Har inflationen toppet? Spørgsmålene runger lidt højere, når den økonomiske forvirring for tiden er ekstra stor.…
Læs hele artiklen
Fup og fakta i investeringsbranchen
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (A) må for tiden lægge ryg til en solid gang kritik, efter at finansbranchen er blevet pålagt en særskat i forbindelse med finansieringen af den såkaldte Arne-pension. Senest er ministeren blevet grillet…
Læs hele artiklen
Vilde tider på investeringsmarkederne
Selv om vi alle funderer over, hvad fremtiden mon vil bringe, vil jeg denne gang træde et skridt tilbage og se på, hvor usædvanlige de seneste par år har været med investeringsbriller på. Spænd sikkerhedsbæltet!…
Læs hele artiklen
Sidebar
Download E-BOG