Download E-BOG

Den største risiko

2 jan, 2024
af Jesper Dall, partner i Miranova | 7 Kommentarer
Print

Et godt investeringsår

Efter en bragende afslutning på året kan vi bogføre det, som ingen forudsagde for tolv måneder siden: Glimrende afkast på både aktier og obligationer i 2023.

Dødsdommene over balancerede porteføljer var mange efter det værste resultat i mands minde i 2022. Pessimismen og mismodet lå som en tung dyne over alle, der ikke kunne lade være med at følge med i strømmen af finansielle nyheder.

Her er et godt eksempel: For et år siden udgav Financial Times en artikel, hvor topøkonomer vurderede, hvornår recessions-uhyret ville åbenbare sig:

Hele 85 procent mente, at ”katastrofen” ville ske inden udgangen af 2023. Men det indtraf aldrig. Et glimrende mindesmærke over eksperternes fortræffelige evne til at forudsige verdens gang, og hvad der skjuler sig lige rundt om hjørnet.

 

Tørt og vådt i 2023

Som gammel analytiker af råvarer og elmarkedet har jeg en særlig kærlighed for vejrprognoser, da vind og nedbør i høj grad spiller ind på elprisen.

Efter et knastørt forår fremlagde Landbrugsministeren i juni en tørkeplan. DMI bragte en artikel med overskriften ”Klimaforandringerne ses tydeligt i den manglende mængde nedbør”, hvor meteorologen tillod sig at heppe på mere nedbør over sommeren (utroligt men sandt!), selv om ”…Højtrykket er så stabilt at vi skal ind i august, før prognosen begynder at vende…”

Herfra gik det, som det forbløffende ofte gør, og i særlig grad på de finansielle markeder: Stik modsat forventningerne. Kronen på værket blev, at 2023 blev det vådeste år nogensinde målt i Danmark. Hvilket åbenbart også – præcis som tørken i juni – kan tilskrives klimaforandringer.

 

Udsigt til højere renter i lang tid…vistnok

I efteråret var den gal igen med markederne. Aktierne dykkede, og renterne kravlede op. Eksperterne var ”bekymrende”, og årsagen var klar i overskriften på CNBC fra d. 17. oktober:

Man måtte forstå, at økonomerne var enige om højere renter i lang tid fremover på grund af frygten for inflation. Det kunne ikke være anderledes….vistnok.

Siden er renterne faldet støt og solidt, aktiemarkederne er galopperet opad, så vi igen er tæt på ”all-time high”. Hvilket vi bør hilse velkommen; det er jo derfor, vi investerer! Markederne stiger over tid.

 

Den største risiko

Som mennesker er vi nødt til at planlægge og vurdere, hvad fremtiden vil bringe. Virksomheder evaluerer lønsomheden af nye investeringer. Husholdninger skal have styr på indtjening og forbrug. Investorer skal have rimelige forventninger til afkast over en længere årrække. Det er alt sammen udmærket. Hvad er mere menneskeligt end at spekulere på, hvad der mon vil ske i den kommende tid?

Men den næste store begivenhed er sjældent, som vi forestiller os. Eksperterne tager ofte gruelig fejl. Derfor bør vi ikke blive overrasket, når det uventede hænder, for det sker hele tiden. Den største risiko er, at vi føler os sikre på, hvad der kommer til at ske og sætter pengene på én hest.

Brede, balancerede investeringsporteføljer er en ydmyg erkendelse af, at god risikospredning er sund fornuft, når vores viden om fremtiden er begrænset.

Godt nytår!

7 Kommentarer

 1. Tak for rigtig godt indlæg, det er jo så sandt som skrevet at der er ingen der kan spå om fremtiden!!
  Men os 60/40 folket er vel stadig i den bedste situation, eller hvad ?
  Tak for de’ gode indlæg med megen lærdom.
  Rigtig godt nytår til jer på Mirianova.
  Niels.

 2. Kære Miranova Team/Jesper

  Tak for sjove og interessante indlæg samt god risikospredning på porteføljerne.

  Vi ser frem til et godt samarbejde i 2024.

  De bedste hilsner og ønsker om et godt Nytår,

  Hans Jørgen

 3. Som altid – super artikel.
  Jeg ville ikke tøve med at kalde dig min investeringsekspert men set i lyset af nedenstående skal vi nok finde en anden titel 😁

  Håber du kom godt ind i det nye år.

Læg en kommentar

Læs flere artikler

Tre vigtige investeringsfejl
Tre typer investeringsfejl Kritikken hagler ned over danskernes pengetank, ATP, i disse dage. Efter et katastrofalt 2022 med tab på 65 mia kroner er det en ringe trøst, at 2023 gav beskedne 6 mia i…
Læs hele artiklen
Kludetæppet 2014-2023
Min yndlingsfigur – afkast på de finansielle markeder de seneste ti år Nytårstraditionen tro opdaterer vi i Miranova de årlige afkast på ti markeder, der tilsammen udgør et bredt udsnit af den finansielle spilleplade. Markederne…
Læs hele artiklen
December er tid til forudsigelser om næste år
Formueforvalteres forudsigelser i december – her er hvad de burde sige December er højtid for bankøkonomer og formueforvalteres bud på, hvordan det kommende år vil udvikle sig på finansmarkederne. Det er altid underholdende. Måske har…
Læs hele artiklen
Sidebar