Download E-BOG

December er tid til forudsigelser om næste år

15 dec, 2023
af Rune Wagenitz Sørensen, partner i Miranova | 2 Kommentarer
Print

Formueforvalteres forudsigelser i december – her er hvad de burde sige

December er højtid for bankøkonomer og formueforvalteres bud på, hvordan det kommende år vil udvikle sig på finansmarkederne. Det er altid underholdende. Måske har du som jeg bemærket, at de fleste spåmænd synes at komme med så opsigtsvækkende udsagn, at de sikrer sig taletid i pressen.

Det er også min fornemmelse, at forudsigelserne skydes tidligere af end for ti år siden. Måske fordi dagbladene konkurrerer om at være først. I år bemærkede jeg for eksempel en artikel i Børsen allerede 1. december, hvor schweiziske UBS gav deres bud på, at aktier stiger otte procent næste år. Så ved vi det.

 

Det formueforvalterne ikke vil sige

Selvfølgelig skal vi gøre os nogle forventninger om, hvad vi får ud af at investere. Men vi kan i formueforvalterbranchen samtidig også godt blive lidt bedre til at sige:

 • Jeg kan fortælle dig en masse om renter og inflation, men jeg er ikke bedre end alle andre til at forudsige dem.
 • Ja, jeg har en opgørelse over, om mine prognoser viste sig at holde stik, vil du se den?
 • Den seneste periodes høje afkast kan ikke fortsætte!
 • Vores ekstraordinære afkast er i høj grad held.

Hvad er et realistisk bud på næste års aktieafkast? Det bør ligge i nærheden af det langsigtede historiske afkast på otte procent om året. OG…en sådan prognose bør altid ledsages af en kommentar om, at usikkerheden omkring det forventede resultat er enorm stor. Eller endnu bedre – en prognose ledsaget af historikken, der siger mere end tusind ord:

Årlige afkast på en global aktieportefølje

Hvem vil sætte decimaler på sin aktieprognose for 2024, når man ser de dansende blå søjler?

Jeg ved godt, at jeg slår åbne døre ind hos dig her. Men når vi ”åbner avisen” og læser en masse udsagn om fremtiden, skader det ikke at minde sig selv om, at finansmarkederne alle dage har været uforudsigelige og med kæmpe udsving. Se bare de seneste uger: Siden slutningen af oktober er aktier steget med omtrent ti procent.

Lad mig derfor runde af med en omskrevet prognose, som en af mine investorer engang fik af sin professor:

Jeg er stensikker på, at aktierne vil stige næste år! … Men det kan godt være, at de falder lidt inden da.”

Glædelig jul!

Venlig hilsen Rune

2 Kommentarer

 1. Kære Rune.
  Mange tak for nogle gode uge breve fra jer på Miranova, i løbet at året!
  Rigtig god jul til jer alle.
  Samt ønsket om et forhåbentligt givtigt 2024 :-)

  Hilsen: Niels.

Læg en kommentar

Læs flere artikler

Tre vigtige investeringsfejl
Tre typer investeringsfejl Kritikken hagler ned over danskernes pengetank, ATP, i disse dage. Efter et katastrofalt 2022 med tab på 65 mia kroner er det en ringe trøst, at 2023 gav beskedne 6 mia i…
Læs hele artiklen
Kludetæppet 2014-2023
Min yndlingsfigur – afkast på de finansielle markeder de seneste ti år Nytårstraditionen tro opdaterer vi i Miranova de årlige afkast på ti markeder, der tilsammen udgør et bredt udsnit af den finansielle spilleplade. Markederne…
Læs hele artiklen
Den største risiko
Et godt investeringsår Efter en bragende afslutning på året kan vi bogføre det, som ingen forudsagde for tolv måneder siden: Glimrende afkast på både aktier og obligationer i 2023. Dødsdommene over balancerede porteføljer var mange…
Læs hele artiklen
Sidebar