Bør man sælge ud af sine aktier, når alderen begynder at trykke?

23 jun, 2022
af Rune Wagenitz Sørensen, partner i Miranova | 0 Kommentarer
Print

For nylig skrev jeg et læserbrev (se her) til Børsen efter at have læst en del artikler med budskaber om, at store kursfald på aktiemarkederne nærmest med statsgaranti er lige om hjørnet. Min pointe var: Hvis de seneste 100 år er repræsentative for de kommende 100 år med krige og kriser og mere end otte procent i årligt afkast, er en forventning om afkast på samme niveau herfra vel også fair. Hvilket betyder, at dommedagsprognoserne bør omskrives til: ”Dine aktier kan til enhver tid falde med 20 pct., også denne sommer. Men bare rolig, de stiger nok igen og endda langt over niveauet i dag de næste ti år.

Indlægget fik flere af vores trofaste investorer til at spørge, hvordan man skal forholde sig, når man har ”mere fremtid bag end foran sig”. Underforstået når man ikke har lang tid til at vinde det tabte tilbage, skulle der komme et stort knald på aktiemarkedet. Det glimrende spørgsmål fortjener mere plads, end de få slag jeg fik plads til at dele ud i Børsen. Så det kommer her.

 

Derfor bør du investere i aktier

Må jeg indledningsvis bemærke, at når kurserne falder og vi dagligt hører om kedelige kursprognoser, aftagende forbrugertillid, energimangel og meget andet, er det naturligt, at man som investor bliver usikker på, om man skal investere i aktier de nærmeste år.

Der er dog flere gode argumenter for at investere i aktier, selv når hårgrænsen er vigende og den grå farve vinder frem.

 

Undervurderer du tidshorisonten?

Efter en del samtaler med investorer over årene er jeg kommet frem til den konklusion, at mange Miranova kunder undervurderer deres tidshorisont, selv når de er kommet op i årene.

Ratepensionen er en god måde at anskue tidshorisonten på. Den bliver eksempelvis udbetalt i 15 rater, fra man er 70 til 85 år. Ved udbetalingens start har første rate en kort horisont på et år, mens sidste rate har 15 år. Første rate egner sig ikke godt til aktieinvesteringer, men det gør de sidste rater. For en del af dine penge er tidshorisonten altså lang, og du fint kan have en del af opsparingen i aktier. Det gælder særligt, hvis du ligeledes har et par ekstra krukker med sikre midler, som du har i baghånden til dårligere tider.

Hav gerne i tankerne, at det er de færreste, der bruger en stor del af den investerede formue på én gang, som man eksempelvis gør ved et huskøb. Bruger man af formuen i den sidste del af livet, kan tidshorisonten bedst udtrykkes som en årrække, over hvilken man omsætter opsparingen til forbrug.

 

Får du brugt alle pengene?

Hvis jeg med et glimt i øjet må kritisere Miranova kunder lidt, så er det da, at I kan blive bedre til at bruge jeres penge! Pointen med det kommer fra Michael Møllers bog ”Din økonomi”, hvor professoren i finansiering frisk foreslår, at hvis du ikke påtænker at bruge alle pengene, så kan du spørge dine arvinger, hvor stor aktieandel, de ønsker arven investeret i. Jeg vover påstanden, at mange Miranova kunder kommer til at efterlade sig penge, og de penge har i det perspektiv en lang horisont, selv hvis en del heraf udbetales fra en pension, og selv hvis man tænker ”jamen Rune, nu er jeg 80 år, og jeg har ikke en tidshorisont på ti år mere!”

 

Hvor risikovillig er du?

Lad mig fortælle lidt om en af mine ældste kunder, som jeg her kalder Jonas. Jonas er ældst fordi han er 82 år, men også fordi han er en af Miranovas første kunder. Jonas taler mere krystalklart, end jeg nogensinde har gjort, og er derudover en erfaren og koldblodig investor, som det er mig en fornøjelse at rådgive.

Jonas har investeret fornuftigt i årtier og lagt mere til side, end han kommer til at bruge. Han har holdt fast i sin fordeling med 80 procent aktier og 20 procent obligationer, siden han startede. Han bryder sig som dig, mig og mange andre ikke om at tabe penge, men… hovedparten skal videre til børnene, og han er rolig og risikovillig. Derfor investerer han fortsat en større del af sin formue i aktier.

Alt efter den økonomiske situation og ønsker om ro i sindet (og afkast) er der efter min bedste overbevisning næsten altid plads til aktier i enhver formue.

 

Kursprognoser er ikke facitlister

Det er fint, at vi minder os selv om, at det er kursprognoser, vi støder på i pressen – det ikke facitlisten. Det er ikke sikkert, aktierne falder, bare fordi økonomer får mere taletid i pressen, jo vildere deres prognoser er. I Miranova har vi nu og da fået lidt taletid i pressen, men der er ikke mange, der ringer og spørger os om vores kursprognoser; de er for kedelige at skrive om, og de er ens hver gang!

Lad mig afslutningsvis nævne, at der i skrivende stund igen i dag er en økonom, der ikke mener, at en tilbagegang i den globale økonomiske aktivitet er indregnet tilstrækkeligt i kurserne – altså et kursfald gemmer sig lige om hjørnet. Det er en relevant pointe. Men vi ved det ikke. Så hvad skal du gøre? Sælge ud af aktierne og købe igen, INDEN det stiger? Nej. Det fører oftest til lavere afkast. Så vi gør, som vi hele tiden har gjort og holder fast i aktierne og obligationerne i tykt og tyndt.

Har du brug for at tale, om du har taget for meget risiko, eller burde investere flere af dine kontanter, så tag endelig fat i os. Din investeringsprofil er noget af det vigtigste, vi kan tale om, for at sikre din velstand.

Læg en kommentar

Læs flere artikler

Skal jeg investere nu eller senere?
Har vi set bunden på aktiernes deroute i denne omgang? Bør jeg ændre min portefølje? Skal renterne ned igen? Har inflationen toppet? Spørgsmålene runger lidt højere, når den økonomiske forvirring for tiden er ekstra stor.…
Læs hele artiklen
Fup og fakta i investeringsbranchen
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (A) må for tiden lægge ryg til en solid gang kritik, efter at finansbranchen er blevet pålagt en særskat i forbindelse med finansieringen af den såkaldte Arne-pension. Senest er ministeren blevet grillet…
Læs hele artiklen
Derfor er jeg optimist
Efter en dejlig ferie kan jeg se, at nyhedsbilledet er nogenlunde det samme som i juni. Økonomer taler fortsat om, at en recession (samfundsøkonomien skrumper) er på vej, og aktiekurserne derfor skal ned. Om prognoserne…
Læs hele artiklen
Sidebar
Download E-BOG