Download E-BOG

Aktiekurserne svinger – spørgsmål fra kunder og Miranovas kommentarer

6 nov, 2015
af Rune Wagenitz Sørensen, partner i Miranova | 6 Kommentarer
Print

De seneste måneders svingture på aktiemarkedet har forståeligt nok udløst spørgsmål fra flere Miranova-kunder. Her kan du læse et af spørgsmålene og vores svar.

Hvorfor har vi ikke sikret aktiegevinsten, der kom i starten af året?

Spørgsmålet kom lige i kølvandet af det store fald på 10 procent tilbage i august.

Det højeste afkast opnår man blandt andet ved at holde fast i sine aktie- og obligationsandele, uanset hvordan kurserne udvikler sig. Sådan investerer vi i Miranova både for vores egne og vores kunders penge. ”Men alle kan jo se, at det falder” er vi også stødt på. Vi kan se, at aktierne er faldet, men vi kan ikke forudse, at aktierne falder.

Det er naturligvis besnærende at forsøge at sælge ud af aktierne, inden kurserne falder for at beskytte sine investeringer. Men sagen er, at man oftest sælger, når kurserne er faldet. Måske falder de mere, efter man har solgt, og så har man rent faktisk beskyttet sine penge. Måske stiger de, efter man har solgt, og så har man i stedet tabt penge.

Det korte svar er: Man skaber lavere afkast ved at bytte rundt mellem aktier, obligationer og kontanter alt efter fornemmelser for, hvordan kurserne vil udvikle sig fremover. Mange har forsøgt sig med det, og resultaterne er langt oftere dårlige end gode. Det er når resultaterne bliver målt. Men mange professionelle og private investorer måler ikke, om strategien med at time giver ekstra afkast.

Warren Buffett slår hedgefonde med samme strategi som Miranova

Den amerikanske storinvestor Warren Buffett har siden 2008 deltaget i et væddemål med formueforvalteren Protégé Partners, om at skabe det højeste afkast. Protégé Partners investerer i en samling hedgefonde, der har mulighed for at bytte rundt mellem aktier, obligationer og kontanter. Warren Buffett bruger en billig indeksfond – nøjagtigt som vi gør i Miranova, når vi forvalter dine penge. Væddemålet kører over ti år, og der er tre år tilbage. Stillingen var i starten af året et samlet afkast til Buffett på 64 procent og 20 procent til Protégé Partners, så Buffett ligger til at sejle storsejren stille og roligt i land.

Bemærk i figuren at Protégé Partners klarede sig bedre i 2008, da aktierne fik et ordentlig smæk. Men kort tid efter kom Buffett i førerposition og har ligget der lige siden.

Er det ikke tankevækkende, at Warren Buffett får større afkast ved at bruge en simpel indeksfond, og derved slår hedgefonde, som netop har som mål at ”slå markedet”?

 

Ikke-navngivet

 

6 Kommentarer

  1. Hej J Pedersen
   Det er svært at sige præcis, hvor vi ligger, da jeg ikke kender den nøjagtige opstartsdato på væddemålet. En dag, en uge eller en måned fra eller til kan have store konsekvenser i sammenligningen – det skal være æbler med æbler for at svare ordentligt. Man kan sige, at vi bruger stort set samme aktie ETF som Buffett på det amerikanske marked (vi bruger dog flere), så resultaterne er meget tæt på hans, hvad angår lige netop det marked. Når vi investerer globalt, vil det afvige.

 1. Tak for det fremsendte mail.
  Hertil vil jeg gerne svare.

  Selvfølgelig skal man sælge sin papirer eller nogle af dem hvis/når markedet begynder at falde for at sikre sin gevinst.
  Det kan man bedst gøre ved at gå ind i sine charts og se på graferne. F.eks bollinger 20/2 eller MACD history
  på uge eller månedbasis. “Dags” graferne giver for mange ud og ind signaler efter min mening.

  Så holder man sig udefor markedet så længe nedtrenden varer. Det kan man også se på sin bollinger(uge/måned)
  for derefter at gå ind i markedet igen når dette begynder at vende/stige . Det er vigtigt at man holder øje med
  “dobbeltoppe/dobbelbunde” samt “-, skuldre hoved skuldre- formationer”, flag og vimpler mm. Jeg kikker også
  efter candlestik formationer. Foruden ovennævnte skal man kontrollere sine 50 , 100 og 200 glidende gennemsnit.
  Man må kun købe når disse ligger i optrend aldrig i nedtrend.

  På denne “enkle” måde og et godt analyseprogram og en masse erfaring har man mulighed for at få overskud på sin
  aktiehandel. Det skader ikke at man har kendskab til fundamentalanalyse og forstår nøgletallene.

  – man begiver sig ud at sejle uden et godt søkort og som man forstår at bruge -.

  med venlig hilsen
  Bengt Olof Lamm

  1. Hej Bengt
   Tak for det fyldige svar. Vores erfaring er, at det er de færreste, der får deres resultater målt i forhold til strategien med at forblive i markedet hele tiden. Har det givet ekstra RISIKOjusteret afkast at bruge den tilgang, du lægger op til? For de fleste er svaret nej, men det bliver sjældent målt. Se gerne denne artikel http://www.fool.com/investing/general/2014/10/24/the-no-1-mistake-investors-make.aspx – den største afkastrøver er den du beskriver i dit svar: timing, det viser resultaterne fra analysefirmaet Dalbar.

Læg en kommentar

Læs flere artikler

Tre vigtige investeringsfejl
Tre typer investeringsfejl Kritikken hagler ned over danskernes pengetank, ATP, i disse dage. Efter et katastrofalt 2022 med tab på 65 mia kroner er det en ringe trøst, at 2023 gav beskedne 6 mia i…
Læs hele artiklen
Kludetæppet 2014-2023
Min yndlingsfigur – afkast på de finansielle markeder de seneste ti år Nytårstraditionen tro opdaterer vi i Miranova de årlige afkast på ti markeder, der tilsammen udgør et bredt udsnit af den finansielle spilleplade. Markederne…
Læs hele artiklen
Den største risiko
Et godt investeringsår Efter en bragende afslutning på året kan vi bogføre det, som ingen forudsagde for tolv måneder siden: Glimrende afkast på både aktier og obligationer i 2023. Dødsdommene over balancerede porteføljer var mange…
Læs hele artiklen
Sidebar